Keresztény hitrendszerek - ettől lesz boldog az életed?

2019.03.17.

A kereszténységhez kapcsolódó hitrendszerek nem feltétlenül eredményeznek Istennek tetsző életet.

Elkísértem vasárnap a nagymamámat a templomba, mert már elég nehézkes számára egyedül a járás. Ismét tanulságos volt.


Előzetesen leszögezném, hogy nincs bajom a kereszténységgel (sem). Fontos támaszt tud nyújtani az Istent keresőknek. De csak egy ideig, mert bizonyos kérdéseidre nem fogsz választ kapni.

Szerintem ennek az lehet az oka, hogy bár Jézus követői indították, a szervezett keresztény egyház a Római Birodalom államvallásává vált. Ha már elnyomni nem tudták, inkább az irányításuk alá vonták. A birodalmi jellegzetességek, az emberek kontrollálása pedig a kereszténység részévé vált.


Azt olvastam, hogy a Szeretet ellentéte nem a gonoszság, hanem a félelem. A gonoszság pedig ebből ered. A bűntető Istentől való félelem pedig lehet, segít a társadalmi rendet fenntartani, de abban biztos vagyok, hogy hosszú távon nem szolgál. A hosszú táv pedig számomra azt jelenti, hogy életeken át.

 Mindenkinek tiszteletben tartom a hitét. Számomra a reinkarnáció viszont tény, nem hit kérdése. Amit pedig egy életünkben elkönyvelünk igazságnak (vagyis hitrendszerré válik), azt addig visszük magunkkal életeken át, amíg el nem tudjuk engedni. A halál ebben a folyamatban nem akadály.


Hogyan kapcsolódik ide a vasárnapi templomlátogatásom? Először is ezt olvastam a felekezeti újság címlapján: "Az győz, aki feláldoztatik". Az istentisztelet tetszett. Aztán a végén az egyik énekben azt olvastam, hogy "nyereség kísért". Gondold át, hogy milyen hatása lehet csak ennek a két hitrendszernek a jelenlegi életedre: fel kell áldoznod magad, le kell mondanod a pénzről, mert csak akkor lehetsz jó ember. Ha egyetlen istentisztelet alatt két ilyen alapvető hitrendszer bukkant fel, mit gondolsz, mennyi ilyen gondolatot fogadtunk el igazságként az előző életeink során?


Gondolatébresztőnek felsorolok néhányat:


  • Isten/Jézus az egyedüli Uram - cölibátus: tartós párkapcsolat hiánya,
  • A gazdagok nem jutnak a Mennybe - szegénységi fogadalom: pénztelenség,
  • Áldozatot kell hoznom, szenvednem kell, mert csak akkor vagyok szerethető - áldozatszerep: bántalmazó kapcsolatban maradás, önmagáért való kiállásra képtelenség,
  • Aki másban hisz, azt kiközösítik - mást gondolni veszélyes: megalkuvás,
  • Egyetlen Igazság van, amit tűzzel-vassal rá kell kényszerítenem másokra, különben veszélybe kerül a státuszom, az életem - agresszivitás: kompromisszumra képtelenség,
  • Ha nem követed a szabályokat, a pokolra kerülsz, de minimum a purgatóriumba - beteges szabálykövetés: a rugalmasság hiánya.


Ezek a hitrendszerek a tudatalattiban tárolódnak, ezért tudatosan hiába vágjuk rá, hogy "de nekem nincs ilyen, én nem így gondolom". A tudatalattink "jobban" tudja: akaratunk ellenére is belevihet olyan helyzetekbe, amelyeket egyszer már számunkra hasznosnak vagy biztonságosnak fogadott el.


Jézus és Isten szeret akkor is, ha van párod, pénzed, saját lakhelyed, olyan munkád, amit szeretsz és közben jól is érzed magad a bőrödben. Az akadályozó hitrendszereket pedig nyugodtan engedjük el... <3

ThetaHealing és Reiki Gödöllő, kereszténység, Jézus, hitrendszerek, oldás, vallás, egyház, Szada, Vác, Erdőkertes, Aszód, Budapest

vissza