A szenvedő gyermekből lehet-e boldog felnőtt?

2017.12.08.

A gyermekkor traumái nem tűnnek el nyomtalanul az évek múlásával. A tudatalattiban maradnak, mint egy naplóbejegyzés: "Engem senki sem szeret".

Mi az oka annak, hogy ennyien nyúlnak az italhoz? A hivatalos statisztika 475 ezerre becsüli a magyar alkoholisták számát. A helyzet Európa többi országában is hasonló. Nálunk a drogfogyasztás talán kevesebb embert érint, mint külföldön, de ez inkább a beszerzés nehézségei miatt alakulhat így.

Máté Gábor, Kanadában élő orvos több évtizede kutatja a függőségeket. Állítása szerint még nem találkozott olyan heroin függő nővel, akit gyermekkorában ne molesztáltak volna.

De mit tudnak nyújtani ezek a szerek? Felejtést. Egy rövid időre megszabadítanak a kínzó érzésektől. Aztán amikor azok újból előtörnek, egy újabb adag talán majd megoldja a problémát... De nem fogja, nem tudja megoldani.

A traumákkal előbb-utóbb foglalkozni kell. Eljön az ideje, amikor elég erősnek érzi magát valaki, hogy a tagadás helyett a szembenézést válassza. Hogy leszámolhasson a múltjáből eredő, az álmait kísértő démonokkal. Amikor ezt eldönti, megengedi magának a gyógyulást.

Nem biztos, hogy ez könnyek nélkül menni fog. De ha dolgozunk a korai éveken, új valóságot tudunk teremteni.

Ha érintettnek érzed magad, várlak szeretettel egy négyszemközti kezelésre. Addig is ajánlom elolvasásra ezt a Máté Gábor függőség kutatóval készült riportot:
http://www.ng.hu/Tudomany/2017/12/02/A-boldogsag-ara


vissza